Европа

Ова страница је посвећена везама Европе и Србије, европских и српских издавача, и успостављању трајнијих мостова културно-књижевнога повезивања. Започињемо је текстом и мотоом „Ako uđeš u pogrešan voz, sve stanice su pogrešne“
________________

Do 20. februara trajaće manifestacija „Dani Paideie“ povodom nagrade Beogradskog sajma knjiga za izdavača godine 2013, koju je ova kuća dobila U BIBLIOTECI grada Beograda od danas do 20. februara biće upriličena manifestacija „Dani Paideie“ povodom nagrade Beogradskog sajma knjiga za izdavača godine 2013, koju je ova kuća dobila. Biće održana izložba „Paideinih“ knjiga u izlozima Biblioteke i ciklus književnih susreta u Rimskoj dvorani.
Na konferenciji za štampu Marjan Marinković, urednik kulturnih programa Biblioteke, najavio je da bi ovo trebalo da bude početak jedne tradicije, odnosno da će se na sličan način ubuduće predstavljati najbolje izdavačke kuće. Dajući svoje viđenje naših današnjih izdavačkih (ne)prilika, Petar Živadinović (na slici), direktor „Paideie“, rekao je:

– U kulturnom i javnom životu uopšte postoji grabež za efemernim stvarima. Scena je preplavljena kičom i šundom, sa čime se ne smemo pomiriti. U poplavi bezvrednih dela gube se prave vrednosti, ali je na nama da ih pronalazimo i afirmišemo. Izdavači se utrkuju u tiražima idući isključivo za zaradom. „Paideia“ je od početka, za ove dve decenije išla drugačijim, svojim putem, sa uverenjem da je to i najbolja ostavština za budućnost.

Podsećajući na misao jednog mudraca, „Ako uđeš u pogrešan voz, sve stanice su pogrešne“, Živadinović je izrazio uverenje da smo kulturni cunami preživeli i da se već oseća zasićenost jeftinom literaturom, pa će čitaoci početi da se vraćaju pravim umetničkim vrednostima. Bestselere će zameniti longseleri (knjige koje se dugo prodaju, ali koje hoće da čitaju sve generacije), o čemu se već uveliko govori na Zapadu. On je najavio mogućnost stvaranja velikog koncerna džepne knjige, založio se za osnivanje slobodne profesionalne distribucije knjiga, kao i za potpuno drugačiju politiku otkupa knjige. Izražavajući optimizam, Živadinović je zaključio da ćemo već za nekoliko godina moći da kažemo da se nalazimo u „književnoj republici Srbiji“.

POLJSKI KLASIK

VEČERAS će u Rimskoj dvorani biti održano veče posvećeno velikom poljskom autoru Vitoldu Gombroviču čije je dve knjige nedavno objavila „Paideia“, „Naša erotska drama“ i „Transatlantik“. Tri sledeća ponedeljka razgovaraće se o delima Česlava Miloša, Konstantina Leontjeva i Aristotela.

ЛеЗ 0003676   

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s