Аб ово

ЗАВЕТИНЕ / Посебна породична заветина  *   Тзв. Пишчева издања

__________________________________________

Господине Душанићу!

Наш проблем је што смо у заблудама и што се међусбно не познајемо, ми људи са Балкана – Срби, Хрвати, Муслимани, Словенци, Шиптари, Бугари, Цигани итд. Када ми је Су једном споменула Вас, ја сам био сигуран да сте Ви Земунац, да живите у Земуну, да сте и сада тамо!! Ваше писмо не само да ме је разуверило, већ ме је – признајем – дубоко растужило.
Али о томе нешто касније.
Е, сад о улици земунској Максима Горког: Када сам дошао да студирам, да бих могао преболети Кучево, Звижд, Хомоље, и једну лепотицу тамо, у источној Србији, нашао сам стан у земунској улици Максима Горког, и тамо провео скоро 2 године, 1969 – 1971, и можда преболео, штошта што сада није за причу. Та нам је улица, у судбинском смислу, чини ми се, заједничка ствар, а има и других. Али опет, ако бих о свему томе детаљније, ово писмо би се одужило као каква приповест.
Што се тиче Су, она је архитекста, напустила је место асистента на београдском факултету за архитектуру, како ми се сама објаснила, када смо се почели виђати, …..Што се тиче, оживљавања часописа Заветина, који би били штампани на папиру макар у 500 примерака. Ево, прикупљам новац за такву једну идеју, тражим јефтиног и повољног штампара. Моја је идеја да објављујем, макар четири пута годишње, макар у симболичним тиражима, један васељенски часопис, часопис будућности – за почетак да то буде барем избор из 100 Билтена „Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ“, где би уз линкове и остало, било одштампано у целини и пар одабраних есеја, песама – публикованих на локацијама Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ. Зашто? Зато – што има у Србији, и на територији бивше СФРЈ још увек много читалаца, који нису довољно привржени интернету, који нас је спојио и спаја, више него глупе политике и ужасна неорганизованост. То јест сулуда и стравична организованост глупости и подмуклости, оличеној у онима због који су многи попут Вас, и многих других незнаних, отишли одавде. Знате, ја комуницирам са много широким кругом људи, писаца и есејиста, па чак и оних који су магистрирали, докторирали, а кад је реч о интернету и његовим могућностима, они често направе „кисело лице“… Ја сам, Ви то вероватно, схватате: из гета симболичних штампаних издања, морао да побегнем у тзв. „Веб издања“ и тако отпочео да градим мостове – Сазвежђа ЗАВЕТИНЕ – према српској култури и према светској култури, према дијаспори српској, али и југословенској, према светској култури и светској књижевности. Сузана је један у низу просвећених особа која је препознала шта радим, понеки људи из српске дијаспоре, али, то прихватање нити је брзо нити транспарентно. И са тиме се треба помирити. Ми немамо срећу са нашом емиграцијом, и многи су разлози што је то тако. Међутим, независно од тога „признавања“, ја верујем да радим на нечему добром, несебичном, и молим Бога да ми да снаге да издржим, док једног дана не направимо, можда, неко удружење, друштво, организациони облик за будућност – мало даљу….
Значи – нико ми не помаже, нико не стоји иза мене, ни масони, ни тајне службе, ни мафија, ни гологузија, већ – једно стравично искуство! Ја сам покренуо Пишчева издања, 1983. године, у СФРЈ, када је то коштало, па сам тако додатно навукао на врат мрачне силе, назовимо их тако. Ви сте од Милошевића побегли, а ја сам веровао да треба остати и борити се против њега, и дочекао сам да ме натера да угасим изд. Предузеће „Заветине“ да не бих изгубио место проф. Књиж. Ја сам, као издавач и писац, доживео највећа могућа разочарења, али то је неизбежни део постојања. Имам пријатеља у Немачкој, Аустрији, Холандији, Канади, Америци, оних које знам, и вероватно много више оних које не знам – у Бразилу, Аустралији, Русији, по Европи, барем судећи на основу прегледа статистике посета бројних интернет локација „Сазвежђе ЗАВЕТИНЕ“. (из једног писма Душанићу, писаног крајем 2012, у Београду)

ЛеЗ 0003673   

НЕЗАВИСНА ИЗДАЊАПолеђина корица "Књиге мртвих", Београд
НЕЗАВИСНА ИЗДАЊА
Полеђина корица „Књиге мртвих“, Београд   

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s