Ознаке

Кањон реке Брњице налази се на европском пешачком коридору Е7. Упознавање кањона реке Брњице у Националном парку “Ђердап” окупља људе из свих крајева света. Међуим, специфичност терена донекле ограничава број оних који могу да упзнају лепоте овог кањона, јер за његов обилазак потребне су кондиција и специјалне вештине. Једним делом пролази се кроз воду, али има и места где се скаче с водопада. Обилзак кањона реке Брњице организован је последње суботе у јулу и тако ће бити и ове године, 28. јула, а обилазак је назван “чудо које стане у један дан”.

Горјански прстен налази се на источном делу Хомољских планина и једнодневни излет и обилазак овог подручја организован је 19. маја а љубитељи природе осим добре воље, треба да буду и у доброј кондицији јер овај терен изискује пешачко и планинарско умеће. Пролази се дуж два маркантна планинска масива који чине бајковит пејзаж и заједно са архаичним колибама покрећу машту посетилаца о животу у овим крајевима пре два века. Сува планина и Сићевачка клисура налазе се на коридору Е4 и предсатављау драгуље природе. Клуб активних уживалаца природе има могућност да од 24. до 26.августа пође у обилазак Суве планине и пређе њен гребенски лук, као и парк природе – Сићевачку клисуру и специјални резерват природе – Јеласничку клисуру, са спустом у Нишку Бању.

Јединствени Лазарев кањон са својим окружењем, представља изазов јер се ради о изузетном споју природне лепоте и феномена. Сафари кроз предео Лазаревог кањона догађа се ове године од 22. до 24. јуна у организацији „Јееп Цлуб Србија“. Кањон златоносног Великог Пека налази се на 190 км од Београда, а према предању то је било место трагача за златом. Обилазак овог кањона прожет је упознавањем митологије али и љубавне драме од пре 60-так година, када се са литица бацио млади Паун Илић, јер му се вољена девојка удала за другога. Занимљиво је да га је судбина спасила, преживео је пад а неколико година касније се и оженио. Последње суботе у јуну ове године љубитељи природе могу да, уз стучну пратњу, прођу овим кањоном. За њега је везано предање да баш у њему спава онај змај који чува златно руно, за којим су трагали Јасон и Аргонаути.

Видети више

Advertisements